top of page

Pas op! Het is weer vrijdag de 13e


Of je er nou in gelooft of niet, vandaag is vrijdag de 13e. Mensen die bijgelovig zijn zien dit als een ongeluksdag. Loop niet onder een ladder door, ontwijk zwarte katten, een gebroken spiegel… Al deze dingen zijn een reden om te geloven in ongeluk. Dit fenomeen heeft nog een naam ook: paraskevidekatriafobie. Maar waar komt dit nou eigenlijk vandaan? Is het onzin of niet? En wordt het overal ter wereld als ongeluksdag gezien als het vrijdag de 13e is? Ik heb wat onderzoek gedaan hiernaar en deel het met jullie!

Waar komt vrijdag de 13e vandaan? Wanneer je gaat zoeken naar waar dit fenomeen van afgeleid is kom je vele verschillende verklaringen tegen. De vroegste hiervan komt uit het jaar 1307. Dat betekent dus dat het al ruim 700 jaar bestaat! Zolang zijn er al mensen die denken dat deze dag iets vervelends in petto heeft.

Als je teruggaat naar oktober in het jaar 1307 kom je uit in Frankrijk. Alle arme ridders werden aan de hand van valse beschuldigingen gearresteerd. Daarna kom je uit bij de Romeinen en Engelsen. Zij voerden op vrijdag de doodstraf uit. Weer anderen kijken naar een Noors volksverhaal, waarbij een kwade god als 13e gast op een feest kwam en zorgde dat de aarde in rouw was.

Christenen vinden de vrijdag een ongeluksdag. Het is de dag waarop Jezus werd gekruisigd. Daarnaast is 13 het ongeluksgetal, dus wanneer dit samen valt gebeurt er zeker iets vervelends. En wéér anderen zeggen dat op die dag alle heksen bijeen komen.

Zoals je ziet doen er vele verhalen de ronde over hoe ‘vrijdag de 13e’ is ontstaan, maar er is aangetoond dat er pas vanaf 1907 echt over vrijdag de 13e als ongeluksdag wordt gesproken. Tenminste in die samenstelling.

De 13 wordt als ongeluksgetal gezien omdat Judas de dertiende persoon was bij het avondmaal en Jezus verraden heeft. Er bestaat ook een perfect getal, dat is 12. Er zijn 12 klokuren en 12 maanden bijvoorbeeld. Alle getallen boven de 12 zijn meer dan perfect en zullen ongeluk brengen. Dit gaat zelfs zover dat sommige landen dit getal overslaan! Na de 12 komt dan 14 en vanaf daar wordt dan verder geteld.

Is het nou onzin of niet? Daar valt natuurlijk over te twisten. De een zal wel extra voorzichtig zijn op deze dag en de ander doet gewoon z’n ding. Ik heb contact gezocht met verzekeringsmaatschappij Ditzo, maar helaas viel niet te vertellen of er meer of minder schademeldingen binnen zijn gekomen zoals het Centrum voor Verzekeringsstatistiek beweert. Helaas is het betreffende artikel niet meer te vinden op de site, omdat deze al in 2008 is gepubliceerd. Wellicht zijn er mensen die op deze dag extra voorzichtig zijn of thuis blijven? Ik in ieder geval niet!

Enkele voorbeelden waar het getal 13 wordt vermeden: (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijdag_de_dertiende#Gevolgen)

1. 1780 voor Christus, in het wettelijke geschrift van Babylonië, werd geen 13e wet opgenomen. Of dit met het ongeluksgetal te maken heeft is niet bekend.

2. Zoals ik al eerder noemde zijn er hotels waar geen kamer 13 is, gebouwen met 12 of meer verdiepingen waarbij nummer 13 wordt overslagen, ziekenhuizen die geen 13 operatiekamers hebben en vliegtuigen die een dertiende rij stoelen hebben. In de VS stellen mensen zakelijke betalingen uit. In Parijs is zelfs een straat waar geen huisnummer 13 is!

3. Op de Egyptische kalender waren er vroeger 12 maanden van 30 dagen. Ze misten er dus nog 5 om aan de 365 te komen. Deze 5 dagen waren in een dertiende maand gestopt waarin iedereen voorzichtig moest zijn.

Is vrijdag de dertiende overal een ongeluksgetal? Hier kan ik heel kort over zijn. Het antwoord is nee! Voor Italianen is 13 het geluksgetal, maar hebben vrijdag de zeventiende als ongeluksdag. En voor de Maya’s was het zelfs een heilig getal. In Spanje en Latijns- Amerika is dinsdag de dertiende een ongeluksdag.

Ongelukken die gebeurden op vrijdag de 13e : Bron: Link

En dit zijn er best wat!

1. Op 13 september 1918 was er een treinramp in Nederland.

2. In 2010 werd een 13 – jarige jongen om 13:13 door bliksem getroffen.

3. Op diezelfde dag won iemand in Frankrijk €13 miljoen. (die had dus wel geluk!)

4. Tupac werd neergeschoten op vrijdag de 13e in 1996.

5. Op 13 oktober 1972 crashte een vliegtuig waarbij overlevenden de overledenen opaten. (Jummie! Kanibalisme! )

6. Ongeluk bruiloft: ze hadden last van een zwerm wespen, er was een dure camera stuk gevallen, de bruiloftsvideo ging verloren en door de beestjes die in de jurk van de bruid zaten kreeg ze een paniekaanval! (Oef, het zal je bruiloft maar wezen! Ik wijk liever uit naar een andere datum. Note to myself: let goed op het plannen daarbij!)

7. In 1987 probeerde een 21- jarige man zichzelf van het leven te beroven door zijn hoofd in een gasoven te steken. Deze waren echter zo veranderd dat er niets gebeurde. Er ontstond wel een explosie, maar hem mankeerde niets! Zijn moeder en een politie agent raakten wel gewond… Ja, dan vraag je je toch af wie er meer pech had.

Geloof ikzelf in vrijdag de dertiende? Het wisselt eigenlijk per jaar, mag dat ook ? Als ik een dag pech heb en het is vrijdag de 13e, ja dan geloof ik er in. Een dag zoals vandaag gaat prima en dan geloof ik er niet in. Ik ben ook niet meer op mijn hoede of voorzichtiger dan normaal. Over het algemeen ben ik altijd wel onhandig, haha! Nee, eigenlijk geloof ik er gewoon niet in, want bij een zwart katje denk ik nog steeds dat hij/zij schattig is!

Dit was een beetje een feitelijk blog over vrijdag de dertiende. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen en het niet te saai vonden worden.

Recente berichten
bottom of page