top of page

Review | Oudejaarsconference 2016


Claudia de Breij

Vorig jaar is bekend gemaakt dat de oudejaarsconference van 2016 verzorgd gaat worden door Claudia de Breij, bekend van het nummer 'mag ik dan bij jou' en als cabaretière. Daarnaast is ze de eerste vrouw die de oudejaarsconference gaat doen. Natuurlijk vergt dit veel voorbereiding en een heleboel 'try-outs'. Zo bezochten wij de show in de stadsschouwburg van Groningen.


Hoe zet je nu zo'n show in elkaar, eigenlijk al vanaf het begin van het jaar. Je hebt nog geen flauw idee wat er gaat komen en ook op het moment dat je de eerste keren de show speelt, in dit geval vanaf begin september, kan er nog van alles gebeuren tot aan oudjaarsdag. In dit jaar zijn al een aantal grootheden zoals Prince, Lou Reed en David Bowie overleden, zij kwamen dan ook zeker aan bod en kregen een soort eerbetoon. Maar wie overlijden er nog meer, krijgen zij ook een plekje, of is er geen ruimte meer voor verandering. Het lijkt me zo moeilijk om daar een goede manier in te vinden, om alle belangrijke dingen te noemen.


In deze show kwamen veel politici aan bod, de pieten discussie kwam voorbij en het huwelijk van Claudia. Dat was natuurlijk een hoogtepunt voor haar zelf. Ze deelde herinneringen uit haar jeugd, over schaken met haar broertje. Uiteraard is het ook regelmatig tijd om er een heerlijke dosis humor in te gooien, om je bijna letterlijk van je stoel te laten vallen van het lachen.

Daarnaast is natuurlijk ook een groot onderwerp van dit jaar de vluchtelingen die hier binnenkomen, maar ook in het algemeen. Als je naar de gebieden gaat waar zij vandaan komen of verhalen van ze hoort besef je hoe goed het is dat je in Nederland woont. Heel toepasselijk had ze hier ook een nummer bij gemaakt waar ze de show mee opende, maar die later ook nog terugkwam.


Ik vond het een erg leuke show en zou hem zo weer op tv kijken op oudejaarsavond. Het is heel mooi verteld, heel gevoelig. De humor voegt net dat ene stukje toe wat je wel nodig hebt om het niet te zwaar te laten worden. Ik vind dat Claudia een topprestatie heeft neer gezet en het rockt als vrouw. Ze heeft er weer wat moois van weten te maken! Bijna overal is de show uitverkocht, maar er zijn nog enkele kaarten voor de show in Doetinchem en Rotterdam. Zeker een aanrader als je nog een leuk avondje uit zoekt!





Recente berichten
bottom of page