top of page

Huisje, boompje, beestje | Budgetteren


We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt, zeker vanaf het moment dat we op onszelf wonen. Aan het eind van je geld is er nog een stukje van de maand over. Het Nibud stelt dat je elke maand 10% van je inkomen zou moeten sparen. Niet iedereen heeft een grote spaarrekening, maar hoe los je het dan op? Voor 2017 ben ik druk bezig overzicht te maken in mijn uitgaven. In deze blogpost deel ik de redenen waarom een budget stellen verstandig is en hoe je dat kan doen. (Al zul je de meeste tips vast al vaker gelezen hebben.)


  1. Houd overzicht ​ Maak elke maand een overzicht van wat je binnenkrijgt. Denk hierbij aan zorg- en huurtoeslag, salaris, uitkering of studiefinanciering (lening). Als je weet hoeveel er binnen komt per maand, weet je ook hoeveel je maximaal kunt uitgeven. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht zet je de vaste lasten op een rij. Trek dit van de inkomsten af en je weet hoeveel je nog over hebt voor je variabele kosten. Houd deze uitgaven gedurende de maand bij, dat maakt het makkelijker te overzien. Overigens werkt dit natuurlijk alleen als je het echt eerlijk invult, anders houd je alleen jezelf voor de gek. Vaste lasten – Huur – Gas/water/licht – Internet en TV abonnement – Mobiel abonnement – Zorgverzekering – Eigen risico (dit kan in 10 termijnen) – Overige verzekeringen (WA, inboedel etc) – Overige abonnementen (Netflix,sport, tijdschrift), kosten bankrekening. Variabele lasten: – Boodschappen (incl. Verzorgingsproducten en dierenvoer) – Kaartjes en postzegels – Cadeautjes – Uitjes en stappen – Reiskosten – Kleding en schoenen – Kapper – Hobby – Onverwachte kosten, sparen.

  2. Pin de bedragen Ga je wat leuks doen of boodschappen halen? Pin het bedrag! Met dat bedrag moet je het die keer of week redden. Lukt dat niet, kijk dan eens kritisch naar je boodschappen. Heb je het echt allemaal nodig? Zo ja, dan is het misschien handig om je budget aan te passen en wat te schuiven in het bedrag dat je uit kan geven.

  3. Kijk kritisch naar je uitgaven. Stel je bij elke aankoop, ook bij andere winkels, de vraag of je het echt nodig het. Maak er desnoods een foto van en koop het alleen als het de hele tijd in je hoofd blijft zitten. Soms zul je merken dat je het eigenlijk best snel vergeet In dat geval heb je het dus niet nodig. Het geld wat je daarmee bespaart kun je weer aan iets anders besteden of sparen.

  4. Slim boodschappen doen. Zelf maak ik elk weekend met mijn vriend een lijstje van wat we die week gaan eten. Maak een lijstje en houd je er aan! Op maandag fiets ik dan naar de Lidl waar ik het meeste haal wat we nodig hebben. Waarvoor ik wel naar de AH of Jumbo ga is bijvoorbeeld brood, Knorr pakjes of pastasaus. Sommige dingen heeft de Lidl gewoon niet, of is het minder lekker, maar als je op deze manier boodschappen doet bespaar je een hoop. De tweede keer van de week haal ik vaak voor het weekend boodschappen bij AH. Ook spit ik wekelijks de folders door op zoek naar aanbiedingen bij supermarkten of op verzorgingsproducten. (Dit kan overigens ook gemakkelijk op internet en op de Spotta app) Het meest goedkope, maar ook echt prima te eten, artikel ligt vaak onderaan en de duurdere op ooghoogte. Iets vaker door je knieën gaan dus! Wat ook leuk is: Schrijf elke keer het bespaarde bedrag op en tel dit aan het eind van de week/maand op. Erg motiverend.

  5. Spaar! Als je weet dat er een drukke maand aan komt, zorg dan dat je de kosten daarvan verspreidt of alvast ervoor spaart. Dit geld ook voor onverwachte uitgaven. Spaar elke maand hiervoor een vast bedrag, dan heb je altijd wat achter de hand. Spaar maandelijks voor cadeautjes. Bijvoorbeeld het bedrag wat je gemiddeld uit geeft aan één cadeautje. Doe hetzelfde voor uitstapjes, kapper bezoekjes en kleren. Zo kom je nooit echt te kort.

  6. Leg voorraadjes aan. Is er ergens een leuke aanbieding op wasmiddel, houdbaar eten of verzorgingsproducten? Maak een voorraadje. Dat kost je dan even wat meer, maar uiteindelijk bespaar je en hoef je minder vaak dat product te kopen. Dit kan je ook doen met kaartjes. Kruidvat heeft vaak aanbiedingen waar je 3 à 5 kaarten voor nog geen €2,- hebt. Zo heb je altijd wat in huis en betaal je gemiddeld minder.

  7. Scoupy Er zijn in deze app regelmatig leuke acties te vinden voor gratis producten of producten met korting. Je kunt je voorkeuren voor merken aangeven en alleen die komen dan langs. Hiervoor geld natuurlijk wel dat het nuttig is als je zelf het product nodig had en het niet koopt omdat er toch korting op is. Voor gratis producten maakt dit weinig uit. Door het insturen van een foto van je kassabon wordt je deelname goedgekeurd.

Dit budgetteren gaat een serie worden onder 'huisje, boompje, beestje'. Hierin deel ik vanaf 2017 aan het einde van de maand wat ik bespaart heb en eventuele nieuwe tips.

Ik wil met dit artikel niet zeggen dat ik het allemaal perfect weet, maar wel de tips geven die ik zelf gebruik. Als jij een andere manier hebt die voor jou werkt is dat natuurlijk prima. Heb jij nog leuke tips? Deel ze gerust in de reacties!

Recente berichten
bottom of page